Marmeren meubilair wordt als een beetje “jaren ’80” beschouwd, een beetje nouveau riche en over het algemeen ook een tikkeltje saai. Maar nu niet meer! Traditioneel zijn we gewoon om marmer overwegend op keukenaanrechten of in betegelde badkamers te zien. Nu is er echter een waaier aan keuzes om een strak, modern en hedendaags interieur te creëren, inclusief dagelijks meubilair.

Het meest aantrekkelijke kenmerk van marmer is zijn veelzijdigheid bij gebruik in meubilair of andere huisaccessoires. Het kan warmte toevoegen aan metaal en glas, en licht aan hout en donkere stoffen.

Kijk hier, marmer gebruikt als salontafel werkt briljant om een moderne maar tegelijkertijd ook warme woonkamer te creëren. De structuur van het marmer vervolledigt perfect de textuur van het tapijt om warmte en diepte aan een modern en tijdloos interieur geven. De hoogte van de salontafel harmoniseert verbluffend met de hoekbank, die het brandpunt is van deze leefruimte.

Hier zien we marmer gebruikt voor andere accessoires, zoals tafellampen; weer een uitgelezen kans om de marmerlook te gebruiken op een heel moderne en eigentijdse manier, zonder veel kosten.

Ik dacht even deze foto ertussen te steken, omdat ik hou van het nieuwe gebruik van marmerkorrels. Hier spelen ze met het patroon om met de strepen een bijna houten effect te bereiken. Het geeft een heel moderne draai aan de traditionele marmeren badkamer en voegt drama toe terwijl men een helder en glad effect behoudt. Ik hou absoluut van deze mengeling aan patronen en afwerking, met de zebrabekleding op de taboeret en het traditionelere patroon van het behangpapier. Heel inschikkelijk!

Het marmereffect is niet beperkt tot de steen; het visuele effect dat de steen schept werd meegenomen naar andere gebieden van modern, eigentijds interieurontwerp en zelfs in de wereld van schoonheid en mode. Snedker studio heeft een verbazende, dramatische, handgemaakte parketvloer ontworpen. Zij bedacht een nieuwe toepassing voor de papiermarmertechniek, vervaardigde een grenen vloerplank met de hand, dompelde die dan in marmerinkt, en creëerde aldus ‘Marbelous Marble’.

Steel deze stijl

Hier zien we het marmereffect in stoffen, wat perfect werkt voor accessoires zoals kussenovertrekken voor sofa’s, stoelen of bedden. Het betekent dat je de marmeren trend kunt omarmen zonder veel geld in steen of handgeschilderde vloeren te hoeven investeren. We vinden in het bijzonder de stoffen van Emma D’Arcy geweldig, waar voor haar “hedendaags design duurzaamheid behelst”. Ze zegt dat ze ervan houdt om “traditionele ambachtelijke technieken aan te passen… en dus spraken marmermethodes tot mijn verbeelding”. Een deel van haar cliënteel is Hermes, Stella McCartney, Aveda en Liberty. Zoek inspiratie op haar website: www.aotextiles.com.

Hier is een optie voor een andere vorm, met marmer als salontafel met de Element Round Coffee Table, die het eigenlijk heel goed doet met de bruinleren Eric armstoel om een middelmodern retrogevoel te scheppen.

Houd er wel rekening mee dat hoe prachtig en weelderig marmer ook is, het een natuurlijke, poreuze steen blijft en dat sterke kleuren of zure stoffen die op de steen blijven staan, markeringen achterlaten (zoals ik ondervond toen ik thuis een glas van mijn favoriete champagne op mijn bijzettafeltje liet staan!).